Hydrangea scandens is een bladverliezende struik of kleine boom die in de natuur van 1 to 4 m groot wordt. De soort groeit in West- tot Zuidwest-China, Taiwan, de Filippijnen en Japan. H. scandens is niet winterhard in België.

De bladeren komen in alle vormen (eivormig, ellipsvormig en lancetvormig) en grootten (van 2 tot 18 cm lang en van 1 tot 8 cm breed). Ze kunnen glad of licht behaard zijn.

De bloeiwijze is een losse, vlakke tros, tussen 2 en 18 cm in diameter. Centraal is de tros opgebouwd uit weinig tot veel witte (witgele) of blauwe fertiele bloemen. Aan de rand zitten witte (witgele) of blauwe steriele bloemen.

McClintock onderscheidt 4 ondersoorten en een veelheid aan synoniemen waarvan we er een aantal vermelden tussen rechte haakjes ( [ ... ] ):

  • Hydrangea scandens (L. f.) Seringe subsp. scandens
    Japanse naam: ガクウツギ of gaku-utsugi

    Deze ondersoort komt voor op de berghellingen van de Japanse eilanden Honshu, Kyushu en Shikoku en op de Ryukyu eilanden tussen Japan en Taiwan. De bladeren zijn 3,5 tot 9 cm lang en 1 tot 3 cm breed.

  • Hydrangea scandens (L. f.) Seringe subsp. liukiuensis (Nakai) McClintock
    [ H. luteo-venosa Koidzumi ]
    Japanse naam: コガクウツギ of ko-gaku-utsugi

    Net als Hydrangea scandens subsp. scandens komt deze ondersoort voor op de berghellingen van de Japanse eilanden Honshu, Kyushu en Shikoku en op de Ryukyu eilanden tussen Japan en Taiwan. Het onderscheid zit hem vooral in de bladeren: die zijn beduidend kleiner (2 tot 5 cm lang en 1 tot 2 cm breed), de bovenzijde is glanzend en ze hebben dikwijls een opvallende, witte tot gele middennerf. De stengels zijn roodachtig bruin.

  • Hydrangea scandens (L. f.) Seringe subsp. chinensis (Maximowicz) McClintock
    [ H. chinensis Maximowicz, H. Lobbii Maximowicz, H. Davidii Franchet, H. angustifolia Hayata, H. Kawagoeana Koidzumi ]
    Japanse naam: トカラアジサイ of tokara-azisai

    Deze ondersoort groeit langs rivierbeddingen in bossen en struikgewas. Ze is verspreid doorheen Zuidwest-China, Myanmar, de Filippijnen, en Taiwan en in Japan maar enkel op het eiland Yakushima en op de Ryukyu eilanden. Ze onderscheidt zich van Hydrangea scandens subsp. scandens door de grotere, eerder stijve en leerachtige bladeren. De bladrand is grof gezaagd.

  • Hydrangea scandens (L. f.) Seringe subsp. kwangtungensis (Merrill) McClintock

    Volgens McClintock zou subsp. kwangtungensis enkel voorkomen in de Chinese proincie Kwangtung. Ze is (enkel) herkenbaar aan de zachte lange haren op de stengels en bladeren.

 

Referenties

Foto’s afkomstig van:

  1. Flower diary (ook de foto in de banner)
  2. rokkosan-shizen.jp/sub162.html
  3. Yanbaru Blog
  4. “I enjoy the hydrangea” Blog
  5. Flora of China

Terug naar boven