In dit deel van de website vind je botanische informatie over het plantengeslacht Hydrangea.

De indeling van de hydrangea’s

De indeling of classificatie van de hydrangea’s is het resultaat van de taxonomie, de wetenschap van het indelen van individuen (planten) in groepen en het benoemen van die groepen. De botanische naamgeving of nomenclatuur van planten wordt geregeld door de International Code of Botanical Nomenclature (ICBN).

Klassiek worden planten ingedeeld op basis van morfologische (vorm-) kenmerken of biochemische kenmerken. Die benadering heeft geleid tot de “traditionele” indeling van het plantengeslacht Hydrangea.

Moderne taxonomische indelingen zijn gebaseerd op onderzoek naar de evolutionaire verwantschap van de planten. Daarbij spelen de chemische bouwstenen (aminozuren, eiwitten, DNA) een belangrijke rol. Dat onderzoek heeft de voorbije jaren tot nieuwe inzichten geleid. Die behandelen we zodra de resultaten van het onderzoek aan de UGent beschikbaar zijn.

Soorten

Het plantengeslacht Hydrangea is een deel van de hortensiafamilie of Hydrangeaceae. Het is verder onderverdeeld in soorten of species. In dit deel van de website zetten we de belangrijkste soorten op een rijtje.

Terug naar boven