Hydrangea involucrata Siebold” vormt samen met H. aspera en H. sikokiana de subsectie Asperae. De plant is afkomstig uit de bergachtige gebieden van Centraal-Japan (het eiland Honshu) en Taiwan, waar hij in schaduwrijke bossen groeit van op zeeniveau tot 1500 m hoogte. De Japanse naam is タマアジサイ of tama-ajisai.

In zijn natuurlijke omgeving is H. involucrata een 1 à 2 m hoge, fijn vertakte, bladverliezende struik. De eivormige bladeren zijn 7 tot 15 cm lang en 3 tot 6 cm breed en lopen uit in een fijne punt. Langs de bladranden staan fijne, borstelige haartjes. Ook de boven- en de onderzijdevan de bladeren zijn met platgedrukte haartjes bedekt, waardoor ze ruw aanvoelen.

De bloemknoppen zijn omsloten door donzige bracteeën of schutbladeren (zoals bij H. seemannii). Bij het ontluiken vallen de schutbladeren af en verschijnen schermbloemen die tot 15 cm groot kunnen zijn. De fertiele bloemen in het midden zijn roze tot blauw; de steriele bloemen in de rand zijn wit of lichtroze tot lichtblauw. In de natuur komen zowel schijfvormige als bolvormige bloeiwijzen voor. De bloeiperiode loopt van augustus tot oktober.

Referenties

Alle foto’s afkomstig van

  1. Four seasons of Hanayama

Terug naar boven