De soort “H. paniculata Siebold” behoort tot de subsectie van de Heteromallae en is inheems in Zuidoost-China en Japan. Het is een bladverliezende struik of boom, die in optimale condities tot 7 m hoog wordt. Zijn natuurlijke omgeving bestrijkt zowel het bos als open plekken; meestal komt hij voor op licht zure bodems.

De takken schilferen niet af, in tegenstelling tot die van H. heteromalla. De licht- tot donkergroene, matte bladeren staan dikwijls per 3 bijeen, het ideale kenmerk om de soort te onderscheiden. Ze zijn eirond en toegespitst, van 7 tot 15 cm lang en 3 tot 7 cm breed. De bladrand is licht gezaagd.

Net zoals de eikenbladhortensia (H. quercifolia) heeft H. paniculata pluim- of kegelvormige bloeiwijzen die tot 30 cm lang worden. De hoeveelheid steriele lokbloemen in de pluimen loopt uiteen van geen (H. paniculata f. debilis) tot zeer veel (b.v. cultivars ‘Grandiflora’, ‘Silver Dollar’).

De cultivars ‘Daruma’ en ‘Praecox’ bloeien het vroegst, vanaf juni. De meeste cultuurvariëteiten bloeien pas een maand later, vanaf eind juli tot ver in het najaar. Wanneer de plant op een zonnige plek staat, verloopt de bloemkleur dikwijls van wit tot donkerroze.

Terug naar boven