De site

Een kijktuin op de plek waar vroeger tuinbouwkassen stonden! Geen geschikter plek zou je denken. Niettemin heeft het best wat tijd gekost vooraleer we 1 000 m2 funderingsresten en stoffige zandgrond konden omtoveren tot een fraaie compositie met hydrangea’s. Sinds 1999 groeit en bloeit er wat langs de Spoorwegstraat in Destelbergen!

’s Zomers word je aan de poort begroet door een reeks witte hortensia’s (Hydrangea macrophylla). Naarmate je verder de tuin intrekt verandert de kleur van de middenvakken: van lichtroze over dieproze, rood en violet tot blauw. In de boorden en naast de vijver kregen de overige hydrangeasoorten een plek. Je treft er een selectie aan van onder meer H. aspera, H. heteromalla, H. paniculata en H. quercifolia. Goed 200 verschillende exemplaren om bij stil te staan.

In 2013 hebben we de tuin grondig onder handen genomen en een nieuwe onthaalruimte gebouwd. De komende jaren verschuift de aandacht naar hydrangea’s die in België zijn geselecteerd. Daarvoor gaan we op zoek naar enkele tientallen ontbrekende cultivars.

Bezoek

De kijktuin bevindt zich in de Spoorwegstraat 25a te 9070 Destelbergen.

Tijdens het bloeiseizoen is er op zaterdag altijd wel iemand aan het werk. Bezoekers zijn dan van harte welkom. De inkom bedraagt 1 euro maar is gratis voor kinderen onder de 12 jaar. Het advies over de teelt, de verzorging en de beschikbaarheid van hydrangea’s zijn natuurlijk gratis.

Voor een bezoek op andere dagen, een groepsbezoek of een rondleiding contacteer je ons best vooraf. Gezien de schikking van de tuin verlopen rondleidingen optimaal voor groepen tot 20 personen. Grotere groepen splitsen we liever op. Ongeacht het aantal deelnemers kost een rondleiding 30 euro, inkom inbegrepen. Op aanvraag, en voor een kleine bijdrage per persoon, kunnen we zorgen voor een drankje en zelfs voor lekkers bij de koffie.

Voor de brochure met tips en wenken vragen we enkele euro’s waarmee we de tuin onderhouden en verder uitbouwen.

Terug naar boven